Blomster i køkkenhaven

Hvorfor opdele prydhaven og nyttehaven, når man ved at kombinere dem, kan få skønhed og udbytte til at gå op i en højere enhed?

I min verden skal der, udover selvfølgelig masser af sol, læ, en godt forarbejdet og velgødet jord, også være masser af blomster i den frodige og flotte køkkenhave. Ikke blot bidrager blomsterne med ufattelig skønhed mellem grøntsagsrækkerne, i salatskålen og som pynt på kagerne, de bidrager ligeledes til at optimere dit køkkenhaveudbytte.

Blomster i køkkenhaven er med til at holde skadedyr på afstand. Den lille, forhadte gulerodsflue kan man forsøge at snyde ved at plante tagetes ved siden af gulerods-rækkerne. Blomsterne er med til at ændre duftbilledet og den åbenbart ikke helt så intelligente gulerodsflue, bliver forvirret af duften og tror, at det er noget andet end gulerødder, der står i bedet. I stedet vælger den at flyve over til naboen. Løg og hvidløg virker i øvrigt på samme måde og sidste år havde jeg sået dem i skøn forening i min køkkenhave (billedet ovenfor). Tagetes tiltrækker generelt nyttige insekter, udrydder de skadelige nematoder, kan bekæmpe jordtræthed og som en ekstra sidegevinst har jeg hørt, at  appelsin- og lakridstagetes smager godt. 

En af mine ynglings krydderurter er koriander. Ikke bare smager den skønt, men dens yndige, hvide blomster tiltrækker svirrefluer, hvis larver genialt nok lever af bladlus. Jeg sår den som regel i rå mængder i køkkenhaven. Hist, her og alle vegne og på forskellige tidspunkter, så vi har frisk koriander hele sæsonen igennem og så meget, at vi ikke kan nå at spise det hele. Det ældste koriander får lov til at springe i blomst, så vi kan nyde synet af blomsterne og svirrefluerne kan hjælpe til med at holde bladlusene nede.

Smukt og genialt samarbejde…….