Masser af bønner i køkkenhaven

Bønne-høsten er i fuld gang og vi fråser i bønner. Selvom vi høster massevis af bønner hver eneste dag, kan vi alligevel ikke helt følge med. Let kogte bønner som tilbehør, stegte bønner i hvidløg, bønnesalat i alverdens udformninger og grillede bønner med hvidløg og krydderurter. Ind til videre spiser hele familien det med en smil, men jeg er spændt på, hvornår mætningspunktet er nået.

De tidlige, gule voksbønner Sonesta var de første, der meldte deres ankomst. En håndfuld bønner kunne samles, da vi vendte hjem fra ferie midt i juli og ganske kort tid efter fulgte havebønnen Phaseolus vulgaris med. Den er lige nu min favorit. Lækre, tynde bælge, der serveres knasende sprøde.

Omkring halvdelen af stangbønnerne Promotor har glemt, at de er stangbønner. De har på forunderlig vis stoppet væksten og producerer bønner i stedet. Derimod har den lilla stangbønne Blauhilde helt styr på rækkefølgen. Den vokser som en gal og dækker fuldstændigt mit bønnestativ med flotte, dybgrønne blade og smukke, lilla blomster. Med de gule og orange guldvalmuer under stativet er det et fantastisk flot syn.

Af de ti ying-yang-bønner, jeg købte til et foredrag, blev kun en enkelt plante til noget. Den vokser smukt og meget passende er der endnu ikke begyndt at komme bønner.

Alt i alt er det et super bønneår i Mettes Have og vi kæmper tappert for at leve op til, at man skal høste af sine bønner mindst hver femte dag. Hvis bønnerne bliver for store, når de at sætte frø inde i bælgen. Frem for at danne nye blomster, bruger de i stedet deres energi på at udvikle frøene og så er bønnehøsten pludselig slut.