Violfrøstjerne i blomst

Her i foråret var jeg så heldig at få 15 små violfrøstjerner (Thalictrum eelavayi) foræret i værtindegave. På det tidspunkt var de endnu små og lignede mest af alt undsluppen ukrudt. De blev som de fleste andre af mine blomster plantet ud i køkkenhaven, som i år består af lige så mange blomster som grøntsager og krydderurter.

De blev sat i en lang række i selskab med den blå-lilla Texas Salvie og med lav Solsikke og en række Lavendler som naboer. I dag blomstrer de hver og én. De smukke lilla og gule blomsterstande rejser sig stolt og knejsende over de andre blomster og særligt kombinationen af de lyselilla, blå og de solsikke-gule farver er fuldstændig fantastisk.

I min gårdhave har jeg to store violfrøstjerner fra sidste år. Den ene er en Hewitt’s Double, en dobbeltblomstrende viol-frøstjerne, der har små, fine violette blomster. Den er 1.5 m. høj og er blikfang, når man træder ind i gården. Her blomstrer den i en skøn forening med Purpursolhat, Lavendler, Tobaksplanter, Perovskia, Kransalvie og Kæmpejerneurt.

Violfrøstjernen bør stå i alle haver. Den blomstrer smukt og meget længe. Højden, det lette løv og den lette, sky-agtige blomstring, gør det nemt at kombinere den med utallige andre blomster. Mange vil kunne blomstre under den. Violfrøstjernen vil helst stå i sol eller halvskygge og trives bedst på en fugtig, men veldrænet jord. Den står godt både i skovhaven, i surbundsbedet og i almindelige havejord. I blomstervasen er den en overraskende indslag og egner sig særdeles godt som snitblomst.

Der er ikke mange undskyldninger for at lade være – prøv den……