Opbevaring af frø

Gennem de sidste tre år har jeg høstet frø fra egne blomster og krydderurter. Frøene er tørret grundigt og efterfølgende fyldt på glas. Glassene har stået uden låg på vinteren igennem og pyntet i mit bryggers. Dag ud og dag ind har de stået fremme i lyset på en specielt indkøbt reol. De har mindet mig om forårets komme og holdt have-modet oppe på de lange, mørke vinterdage. Foråret efter er de sået, spiret frem og nye og flere frø er høstet om efteråret. Ikke på noget tidspunkt har jeg overvejet, om det nu var den rigtige måde at gøre det på, da jeg alle år har syntes, at såning af mine egne frø var en stor succes.

Efterhånden som min haveinteresse er taget til, er jeg begyndt at læse flere havebøger – og blade. Blandt andet læser jeg med stor fornøjelse medlemsbladet, som Landforeningen Praktisk Økologi udgiver 6 gange årligt. I sidste nummer har frøsamler Brian Krause skrevet en artikel om opbevaring af frø. Min forundring var stor da jeg læste denne artikel. Den blev yderligere bekræftet i Ulla Hasselmarks ”Frøbogen” og en pjece fra Den Økologiske Have omhandlende ”Kvalitet, håndtering og opbevaring af frø”: Jeg gør det fuldstændig forkert!

Frø skal optimalt opbevares køligt, tørt og mørkt i lufttætte beholdere og ikke som jeg gør: Lyst, ved stuetemperatur og glas uden låg. Jeg har dog i det mindste opfyldt det vigtigste krav og det er, at de opbevares tørt. Køligt må aldrig blive på bekostning af tørt, så er det åbenbart bedre med stuetemperatur. Brian Krause foreslår at komme hjemmeavlede frø i papirsposer, som gemmes væk i en skotøjsæske i et tørt rum ved stuetemperatur eller køligere. Eller i lufttætte beholdere et køligt sted.

Der er her, at jeg må sande, at jeg aldrig kommer til at gøre det korrekt. Jeg kan simpelthen ikke holde tanken ud om, at alle mine mange, mange frø skal gemmes væk. Jeg nyder synet af dem hver eneste dag. Når Ulla Hesselmark skriver om frø og frøposer, der er som en lille dosis lykkepiller, har hun fuldstændig ret. Jeg tror ikke, jeg vil kunne undvære synet af mine frø vinteren igennem.

Årets høst af blomsterfrø vil derfor ligesom deres forgængere kunne se frem til en lys og luftig tilværelse i åbentstående, smukt dekorerede glas på min reol i bryggerset. Måske på bekostning af en meget høj spiringsprocent, men til gengæld vil de dagligt kunne sole sig i min glæde.