Fugeplanter: Trædebregner mellem pigstenene

Vi er så heldige at have en gård belagt med meget gamle pigsten. Det ser flot og charmerende ud. Desværre kan der også gro rigtig meget forskelligt ukrudt imellem pigstenene i en gård som vores. Vi nægter selvfølgelig at bruge sprøjtegift og da det kniber med at finde tiden til at luge, er der desværre efterhånden rigtig meget ukrudt mellem stenene. Nogle steder er der fx så meget græs, at jeg har haft græsslåmaskinen i brug.  

Planen er derfor med tiden at lave et naturligt plantedække imellem stenene. Mange steder er der allerede et meget fint lag af mos, som minimerer risikoen for at de små, irriterende ukrudtsfrø spirer frem.

Der findes mange forskellige planter, der er egnede som fugeplanter. Udover mos er der flere sorter af timian, bidende stenurt, lægeærenpris, der alle kan tåle den udsatte tilværelse, hvor der både risikeres tørke, frost og trafik henover sig.

I sommer blev jeg dog opmærksom på endnu en egnet plante til dette formål. Man skal helt ned på knæ for at opdage, at det er en lille, bitte bregne. Jeg var på besøg hos en haveglad kollega og hun fornemmede straks min store interesse for dette lille vidunder. Nu har jeg to potter stående til udplantning. To potter gør det selvfølgelig ikke alene og jeg ved, at der skal tålmodighed til, for at de kan få sig etableret. Med tiden håber jeg dog på, at de kan lukke helt af og jeg kan slippe for at bruge timevis på at luge min gård.