Efterårstravlhed i haven

I øjeblikket er der desværre lidt langt imellem, at vejret tillader mig en tur i haven. Regn, rusk og tidligt mørke vidner om, at det for alvor er blevet efterår. Jeg ved ikke, om det bare er mig, der er blevet overrumplet af efteråret. I hvert fald føler jeg mig pludselig en smule bagefter.

I går faldt en fridag for en gang skyld sammen med en smuk oktober dag, så den stod på havetid. Det var en utrolig smuk morgen, hvor den frosne have tøede op efterhånden som solens stråler ramte den. Der var nok at gå i gang med og meget, der skulle nås.

Alle gulerødderne skulle op af jorden – og det kom de. To bunker blev de lagt i. En bunke til familien og en til hestene. Bunken til hestene med kæmpe-gulerødder blev desværre den største.

Optagning af rødbederne måtte vige for georginerne, der skulle op af krukkerne. Forsigtigt blev det meste jord banket af og knoldene blev lagt til tørre i garagen ved pillefyret. Knoldene skal være helt tørre, før de kan gemmes væk for vinteren.

Herefter i gang med alle de mange krukker, jeg har til at stå i gården. De fleste af dem skal ind til overvintring. I stedet gav det plads til de mange stauder og krydderurter, jeg har haft i køkkenhaven i år. Alle violfrøstjernerne som jeg fik foræret i foråret, lavendlerne, purpursolhat, salvie, timian, rosmarin og citronmelisse skal væk fra køkkenhaven, så hestemøget kan komme på.

Der er et stykke vej endnu, før jeg kan puste ud og melde Mettes Have vinterklar, så jeg håber, der kommer flere smukke efterårsdage i haven som denne.