Utidige forårsfornemmelser

Ovenpå en hård, lang kuldeperiode bød weekenden pludselig på tøvejr. Høj sol og fem graders varme fik visne græstotter og den bare jord til at titte frem igen flere steder. En alt for tidlig forårsfornemmelse kom snigende. Glæden var dog ganske kort og bidende kulde fortrængte allerede dagen efter enhver tanke om forår. Pludselig synes marts meget langt væk.

For at holde de barske kendsgerninger lidt på afstand er jeg i stedet så småt begyndt planlægningen af næste års køkkenhave. De første frønyheder for 2011 er begyndt at dukke op og de giver med det samme næring til næste års havedrømme. Selvom jeg har oceaner af hjemme-høstede frø fra blomster og grøntsager skal der selvfølgelig også lidt nyt i Mettes have. Fx en Helianthus annuus ”Moulin Rouge”, der er en smuk vinrød solsikke eller en Berkheya purpurea ”Silver Spikes” – en lyslilla afrikatidsel. Tagetes var et hit i gulrodsrækkerne og næste år skal både Tagetes tenuifolia og Tagetes lucida – appelsin og lakridstagetes – pynte og dufte mellem de lysegrønne gulerodstoppe.

Haveblade, frøkataloger og de små lykkeposer med hjemmedyrkede frø kan derfor anbefales som en hjælp til at klare sig igennem en uendelig lang og kold vinter.