Kobjælder fra de høje bjerge

Mange steder i Mols Bjerge på de græssede overdrev kan man i april-maj se små klynger af kobjælder. Der findes to slags. Nikkende kobjælde (Pulsatilla praetens) og Opret kobjælde (Pulsatilla vulgaris), der ofte står sammen. De er begge giftige og derfor får de lov til at stå tilbage, når fårene har været forbi.

De smukke, lilla kronblade omkranser de gule krondragere, der tiltrækker bier og andre bestøvere. Kobjælden er dog ikke bare henrivende i blomst, men også, når den er afblomstret og de strittende frøstande sender sølvstråler i alle retninger.

Jeg har ofte haft lyst til at tage spaden med i rygsækken for at tage nogle eksemplarer med hjem til haven. De egner sig fortrinligt til min sandede jordbund, hvor deres pælerod, der rækker dybt ned i jorden, vil kunne hente de sparsomme næringsstoffer og vand op til planten. Men spaden må forblive i rygsækken. Planten og tilmed dens frø er fredet, så jeg må nøjes med at nyde synet, når vi støder på den på en af vores forårsture i bjergene.

Tilgengæld ved jeg, at den kan købes som staude hos planteskolen og måske finder den på den måde alligevel vej til Mettes Have i en lidt mere tæmmet udgave….