Aspargesært – en trendy bælgplante

Der har efterhånden sneget sig adskillige gengangere ind i Mettes Have. Blomster og grøntsager der tåler gentagelse og som trofast beriger mit haveliv. Sorter, der trives godt i min sandede køkkenhavejord. Samtidig skal der selvfølgelig være plads til fornyelse. Nye sorter skal afprøves.

En af dem er aspargesærten (Tetragonolobus purpureus). Jeg opdagede denne ældgamle sort hos Albinus Frø og fik straks lyst til at prøve den. Indtil videre har den ikke skuffet mig. Dens overraskende fløjlsrøde ærteblomster er svære at få øjnene fra og når bælgene vokser frem må man simpelthen undres. Kantede og savtakkede bælge, der både indbyder til en smagsprøve og samtidig advarer én om at tage dem i munden.

Efter sigende skulle de dog smage godt og de anvendes da også i det nordiske køkken. Bælgene skal plukkes, mens de stadig er små, dvs. 2-3 cm og stadig sprøde og friske. De koges eller dampes og spises som artiskokker. I køkkenhaverækkerne er de første aspargesærtebælge nu dukket frem og jeg glæder mig til at prøve-smage. Hvis smagen er lige så opsigtsvækkende som ærtens udseende er der håb om endnu en klassiker i Mettes Have.