Nem ukrudtsbekæmpelse i køkkenhaven

På en små-deprimerende regnvejrsdag som denne er det oplagt at beskæftige sig med et små-deprimerende emne som ukrudt. Alle haveejeres hovedpine.  Jeg har dog i denne havesæson erfaret at ukrudtsbekæmpelse ikke kun behøver at være deprimerende.

Vores køkkenhave er en del af en tilstødende mark. Et åbent stykke jord, der helt autonomt vil være grønt. Fra år til år inddrages et større eller mindre område til køkkenhave. Her luges og hakkes mellem rækkerne og med en ihærdig indsats kan ukrudtet holdes nede. Alt udenom vokser fuldstændig til i pileurt, senegræs og tidsler.

Inspireret af Bonderøven fik jeg i år lyst til at prøve en ny form for ukrudtsbekæmpelse. Et 120 m2 stort stykke kraftigt, sort plastik blev indkøbt hos en lokal landmand og lagt ud på et svært ukrudtsinficeret stykke jord. Samtidig med at adskillige squash – og græskarfrø blev sået i spirebakker. Midt i juni plantede vi hele molevitten ud – intet mindre end 130 små squash- og græskarplanter blev det til.

I løbet af kort tid voksede det til og i stedet for synet af sort plastik kunne vi nyde smukke grønne blade og vidunderlige gule blomster.


I dag er det fuldstændig vokset til og under den dækkende urskov af krybende ranker og grønne blade venter en rigdom af ‘Blue hubbard’, ‘Djævlens æg’, Turks turban’, vintersquash, sommersquash og halloweengræskar. Når frosten sætter ind og nådesløst gør det af med planterne, er der kun tilbage at indsamle og glæde familie, naboer, venner og kolleger med smukke ukrudsbekæmpende græskar fra Mettes Have.

Søren Ryge har omtalt min ukrudtsbekæmpelse i Politiken.