En kolibri på besøg

I begyndelsen af oktober blev det pludselig sommer igen. Temperaturen nåede om dagen helt op på 25 grader, så der var rig lejlighed til at nyde blomsterfloret i haven. Vi høstede bunkevis af frø til næste års blomster- og køkkenhave, mens vi sugede til os af havens energi – vel vidende, at det hele inden længe ville være slut. Efterårets regn og rusk ventede forude og vi vidste, at de første frostnætter lå lige om hjørnet.

Mens vi var optaget af at høste frø fra vores lange række af kæmpe-jernurt, der virkelig har været kæmpe i år, kom en lille, energisk flyver på besøg i køkkenhaven. Vi har tidligere haft den svirrende gæst på besøg, så vi var ikke i tvivl om, at vi igen havde en duehale i haven. Duehalen er en lille natsommerfugl, der er aktiv om dagen. Den ligner mest af alt en kolibri, når den med sin lange snabel foldet ud, står stille og suger nektar fra blomsterne. Det er derfor ikke tilfældigt, at den på engelsk lyder navnet ”Hummingbird”, som netop betyder kolibri.

Heldigvis var kameraet med i køkkenhaven, så vi nåede at forevige den, inden den i vild flugt forsvandt langs skovbrynet, lige så hurtigt som den var kommet.

Vores lille gæst var sikkert efterkommer af de duehaler, der hvert år kommer hertil på træk fra Sydeuropa i foråret. Ligesom os, sugede den til sig af køkkenhavens sidste energi. Måske forgæves, da den ikke er i stand til at klare vinterens kulde på vores breddegrader. Eller også er den efterfølgende fløjet sydpå, hvor den måske har fundet et sted at overvintre uden at blive overmandet af kuldegraderne.