Om at samle og købe frø

Det har været en forrygende weekend i frøenes tegn. Længslen efter forår og lysten til at komme i gang med årets køkkenhavesæson er bestemt ikke blevet mindre.

Først en lørdag, hvor jeg i selskab med en mængde frøinteresserede kvinder – og et par enkelte mænd – er blevet klædt på til at gå frøhøsten i møde.  Det med at samle frø fra blomster og grøntsager er ikke nyt for mig, men det er tidligere foregået uden dybere kendskab til frøsamlingens ”kunst”. Efter jeg meldte mig ind i Frøsamlerne har jeg måttet sande, at der var en hel del inden for denne verden, som jeg ikke havde det store kendskab til.

Nu ved jeg lidt mere. Fx at de forskellige arter af grøntsager bestøves på forskellige måder. At der findes selvbestøvende og fremmedbestøvende grøntsager og at det ikke er helt ligegyldigt i forhold til frøavl i praksis.  Ærter, bønner, tomater og salat er som hovedregel selvbestøvere. Det vil sige, at man kan være rimelig sikker på, at de høstede frø vil frembringe de samme grøntsagssorter året efter.  De fremmedbestøvende er straks helt anderledes besværlige at have med at gøre. De krydser sig sorterne imellem og man kan derfor ikke være sikker på næste års afkom, hvis man har flere forskellige sorter af samme art i nærheden af hinanden. Hvilket man jo ofte har, når man sår i plantefamilier. Kål, porre, løg, squash, græskar, gulerødder, bederne, spinat, m.fl. er fremmedbestøvere.

De fremmedbestøvende grøntsager bliver ikke lige det første jeg kaster mig over. Hvilket i øvrigt leder mig hen til weekendens andet frøhøjdepunkt. Da jeg godt mør hjemvendte fra frøsamlerkursus, lå der den skønneste frøpakke og ventede på mig. Som altid smukt indpakket og medfølgende en lille overraskelse modtog jeg adskillige frøposer fra Frøbutikken. Langt de fleste med fremmedbestøvende grøntsager. Heldigt nok, når det nu ikke er det første jeg vil kaste mig over. Så kan jeg også næste år beskæftige mig med min anden store interesse – nemlig indkøb af frø.