Om Haven

Mettes Have ligger på Djursland. I Nationalpark Mols Bjerge på kanten af Tirstrup Hedeslette. På en gård langt væk fra alfarvej, blandt gode naboer, i læ af skoven og med udsigt over eng og mark.

I sidste istid skred isen ind over Djursland og dannede hedesletten, som i dag lægger jord til Mettes Have. Eller sand. Mest sand. Foran isen aflejredes nemlig det, der skulle blive til Mettes Have. Her lagde sandet sig som en ufrugtbar dyne, uden evne til at holde på hverken vand eller næring. Mettes Have ligger lavt, nær gammel søbund, så vinteren kan være kold og lang. Frosten slipper senere her end normalt. Nattefrost langt ind i maj er ikke usædvanligt.

Alt i alt er det ikke ideelle betingelser for en køkkenhave, men det har selvfølgelig også sin charme.

Køkkenhaven omfatter ca. 4000 m2, der hvert år tilføres 30 tons hestemøg. Det er et længerevarende projekt, som på sigt skal forbedre sandjordens struktur og næringsbalance. Sandjorden kræver omtanke, vand og planlægning, men giver et pænt udbytte. Igennem sommeren og ind i efteråret dækker køkkenhaven således familiens behov for grøntsager.

Køkkenhaven dyrkes uden brug af hverken sprøjtemidler eller kunstgødning. Det betyder, at jeg nøje planlægger sammensætningen af afgrøder og praktiserer sædskifte for at opnå ideelle vækstbetingelser, undgå skadedyr og sygdomme.Mettes Have © 2009–2013.